Jaro v kuchyni

21.03.2021

Odtávají poslední zbytky sněhu, sluníčko nás začíná hřát na těle a po ránu začínají cvrlikat ptáci, je jasné, že přichází jaro. A JARO v kuchyni = generální úklid a shopping nálet na BONAMI.

Kuchyně je místo, kde vznikají ty největší dobroty. Je potřeba, abyste v ní měli pořádek a věděli co kde je.

SKLADUJTE

Cokoli se dá v kuchyni uložit vkusně, prakticky a hlavně přehledně přijde vždycky vhod. Já nahradila šuplíčky nádobami a dózami všeho druhu. Stylově v nich skladuji od bylinek, másla, cukru a mouky až po těstoviny, sušenky a brambory. Vaše oblíbené potraviny budete mít stále po ruce a kuchyň bude přitom vypadat stále uklizeně.

U mě najdete především skleněné a kovové. Pokud inklinujete k plastovým, doporučuji jen ty z kvalitního plastu a při jejich používání se řiďte piktogrami uvedenými na nich. Když je tam přeškrtnutá myčka, tak je tam nikdy nedávejte, stejně tak do lednice, když nejsou určené do mrazu.

Když už si jednou vyberete styl, neměňte ho. Já se zamilovala do vintage, takže tyto od britské značky Kitchen Craft z řady Living Nostalgia jsou mou srdeční záležitostí. Jsou praktické i dekorativní zároveň. Mám je pěkně venku, aby na ně bylo vidět. A díky jemným pastelovým barvám máte další kuchyňský doplněk, který bude stále trendy. Navíc mají silikonové těsnění, které zaručí ochranu proti molům či vlhkosti. Jakmile si pořídíte jakékoliv kvalitní dózy na sypké potraviny, poznáte ten rozdíl.

VAŽTE

Ne slova ani sebe, ale oblíbené ingredience vašich sladkých či slaných moučníků.

I když existují metody, jak odvážit suroviny i bez váhy, je kuchyňská váha stále velmi důležitým pomocníkema v mém případě i absolutní nutností. Vím, vím, existují i metody, jak odvážit suroviny i bez váha, ale já to hrnečkování ráda nemám 😊

Pro mě je váha parťák, pomocník i úžasná další dekorace mé kuchyně. Nerezová kuchyňská váha Brandani s nosností 5kg mě, jako milovnici retro designu, nadchla okamžitě. Oblíbí si ji však i moderní kuchaři. Na rozdíl od elektrické (kterou mám také schovanou v šuplíku) u ní nemusíte kontrolovat baterky a je vždy v pozoru a připravená zvážit vám, co je potřeba.

VELIKONOČNÍ PERNÍČKY

Na těsto budete potřebovat: 400 g hladké mouky, 140 g cukru moučka, 50 g másla, 2 vejce, 2 lžíce medu, 1 lžička sody, 1 lžička koření do perníku, 1 lžička citronové kůry. 

Na potření: 1 ks žloutku

A jdeme na to! Rukama zpracujte těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v chladu uležet alespoň dvě hodiny, v lednici na vás ale klidně počká i dva dny. Oddělte z jednoho vajíčka žloutek od bílku. K žloutku přidejte pár kapek vody a dobře rozmíchejte. Vykrájejte různé tvary a pečte na 160°C 8-10 minut. Hned po vytažení z trouby perníčky potřete rozmíchaným žloutkem - budou krásně lesklé - a nechte je úplně vychladnout. Zdobení již nechávám plně na vaší kretaivitě.

Začátkem jara jsou obchody vždy zahlceny novými dekoracemi a doplňky nejen do kuchyní. Proto si neváhejte pořídit něco, z čeho bude vaše oko plesat a najdete pro to vždy místo. Jen pozor, ať se v nabídce neztratíte. K načerpání inspirace vám doporučuji opět www.bonami.cz